Cel mai nou program pentru panouri solare pe bani europeni. Se dau 5.000 de euro de la stat, când se depun dosarele pentru fotovoltaice și baterii

de: Alexandru Puiu
02 10. 2024

Un nou program destinat instalării de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei este lansat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care se oferă vouchere de 5.000 de euro pentru achiziționarea și montarea acestor sisteme. În anumite cazuri, suma poate ajunge până la 10.000 de euro, pentru locuințele care beneficiază atât de panouri fotovoltaice, cât și de baterii de stocare a energiei. Programul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și dispune de un buget de 610 milioane de euro, fiind destinat acordării a 122.000 de vouchere.

Etapele programului și cine poate aplica

Programul este structurat în două etape, fiecare cu propriile cerințe și criterii de eligibilitate. În prima etapă, accesul la finanțare este restricționat la consumatorii vulnerabili, care nu dețin nici panouri fotovoltaice, nici sisteme de stocare a energiei. Aceștia vor putea depune cererile de finanțare începând cu 24 octombrie 2024. În cadrul acestei faze, consumatorii vulnerabili vor primi asistență la Ghișeele Unice de Eficiență Energetică, însă instalatorii au semnalat deja dificultăți legate de documentația necesară și de organizarea acestor ghișee.

A doua fază a programului va permite persoanelor fizice care au deja panouri fotovoltaice să aplice pentru finanțarea bateriilor de stocare a energiei. Cei care nu au nici panouri, nici baterii, dar doresc să se înscrie în program, vor putea aplica abia în primăvara anului 2025, conform planului autorităților. Data exactă va fi anunțată ulterior de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Nemulțumirile instalatorilor și cerințele controversate

Deși programul promite beneficii semnificative pentru consumatori, instalatorii de panouri solare și reprezentanții Asociației Prosumatorilor din România și-au exprimat nemulțumirea cu privire la ghidul de finanțare și cerințele tehnice impuse. Aceștia susțin că cerințele pentru anumite tipuri de panouri și baterii sunt învechite și restrictive. De exemplu, panourile de 250 W, 300 W sau 350 W menționate în ghid nu mai sunt produse de fabrici moderne, tehnologia actuală evoluând către panouri cu o putere de cel puțin 400-450 W.

În plus, cerințele legate de bateriile de stocare sunt criticate pentru faptul că se acceptă baterii pe plumb-acid, o tehnologie considerată depășită. Reprezentanții Asociației Prosumatorilor recomandă utilizarea bateriilor pe litiu-ion sau litiu-fier fosfat, tehnologii mai avansate și mai eficiente, care ar aduce un plus de durabilitate și performanță pentru beneficiarii români.

Perspective pentru consumatori

Deși există provocări legate de documentația necesară și de cerințele tehnice, programul reprezintă o oportunitate importantă pentru românii care doresc să investească în energie regenerabilă. Cu un buget considerabil alocat și o posibilitate de a obține până la 10.000 de euro pentru echipamentele necesare, acest program poate contribui la reducerea costurilor energiei și la protejarea mediului prin utilizarea surselor de energie sustenabile.

Pentru a profita de această oportunitate, este important ca cei interesați să fie pregătiți cu toate documentele necesare la deschiderea sesiunilor de finanțare și să urmărească cu atenție anunțurile oficiale privind datele exacte de depunere a dosarelor.